HTA:n puheenjohtajan blogi

Harry Kankaanpää - Helsingin Taksiautoilijat ry:n puheenjohtajan palsta

14.6.2019

KESÄ ON TULLUT ja helteiset lomapäivät ovat edessä. Olemme yhdistyksessä siirtymässä uuteen aikaan, kun toiminnanjohtajamme Anssi Roitto jää kesäkuun lopussa pois yhdistyksen palkkalistoilta. Haluan tässä julkisesti kiittää Anssia hänen 5 vuotta kestäneestä urastaan helsinkiläisen taksiautoilun lipunkantajana ja meidän kaikkien edunvalvojana. Anssi on tehnyt erittäin hyvää ja arvostettavaa työtä nämä vuodet meidän kaikkien jäsenautoilijoiden puolesta.

JOHTOKUNNAN PÄÄTÖKSELLÄ uutta toiminnanjohtajaa ei palkata, vaan tähän asti yhdistykselle osa-aikaisena Taksi Helsinki Oy:ltä vuokrattuna assistenttina työskennellyt Tuija Hettula palkataan yhdistykseen täysipäiväiseksi järjestösihteeriksi ja toiminnanjohtajan tehtävät jaetaan Tuijan ja puheenjohtajan kesken. Tuijan työsuhde yhdistyksessä alkaa lokakuun alussa, siihen asti Tuija jatkaa meillä (TH Oy:ltä) vuokrattuna työntekijänä.

UUSI EDUSKUNTA on valittu, tätä kirjoittaessani ei vielä ministerien nimilistaa ole tiedossa. Valiokuntien kokoonpanot selvinnevät kesäkuun aikana. Tästä huolimatta on jo ensimmäiset tapaamiset Eduskuntaan sovittu ja tarkoituksena on tavata jo kesän aikana mahdollisimman monta kansanedustajaa ja kertoa alasta ja sen nykyisestä tilasta.

HALLITUSOHJELMAANHAN ON kirjattu muutamia kohtia liittyen liikennepalvelulain arvioinnista. Näistä pisti silmään mm. ”Taksiliikenteen osalta tehdään tarvittavat korjaukset ottaen huomioon toiminnan turvallisuus ja harmaan talouden torjunta” sekä ”Erityisesti kohdattuihin epäkohtiin (esim. hinnoittelun läpinäkyvyys ja taksien saatavuus) pyritään etsimään ratkaisuja muuttuneessa tilanteessa” ja vielä kolmas kohta ”Kela-taksien kilpailutuskäytännöt vaativat uudelleenarviointia”. Mielenkiinnolla odotan, millaisia korjausliikkeitä tähän alle vuoden voimassa olleeseen lakiin ryhdytään valmistelemaan. Varsinkin tuohon harmaan talouden torjuntaan toivon perinteisenä taksiautoilijana varsin selkeää ja reipasta otetta. Meillä on paljon autoilijoita, jotka jatkavat perinteisellä ja rehellisellä mittari- ja kirjanpitotyylillä alalla toimimista, jolloin yhteiskunta saa sen mikä yhteiskunnalle kuuluu. Valitettavasti alalta löytyy ryhmä yrittäjiä, joiden toiminta näyttää perustuvan ”rahat taskuun ja kirjanpito kaivoon” -malliin, josta jo kertaalleen päästiin eroon 80-luvulla. Ainoa keino saada taksiala pysymään elinkelpoisena tulevaisuudessa on vastuullinen ja lainmukaisten velvoitteiden hoitaminen läpi koko yrittäjäkunnan. Pikavoittojen hakijat pilaavat koko ammattikunnan maineen niin yhteiskunnan kuin kuluttajien silmissä.

HEINÄKUUSSA SUOMI aloittaa puolivuotiskauden EU-puheenjohtajana. Tällä kertaa kaikki Suomessa järjestettävät kokoukset pidetään Helsingissä, ja se tarkoittaa paljon lisää liikennettä ja liikennehäiriöitä varsinkin akselille lentoasema – Finlandiatalo – Helsingin keskusta. Toki niin sanottuja huippukokouksia ei enää nykyisin pidetä puheenjohtajamaissa, mutta useita ministerikokouksia ja lukematon määrä virkamieskokouksia täällä kuitenkin järjestetään. Nämä kokoukset tuovat Helsinkiin varmasti kokousvieraiden lisäksi runsain määrin median edustajia, joten kysyntää taksien palvelulle voisi olettaa olevan.

 VAIKKA OVET toimistolla ovat nykyisin lukossa, on jäsenistö tervetullut toimistolle tapaamaan allekirjoittanutta ja Tuijaa klo 9-16 arkisin. Koska TH Oy siirsi palvelupisteen Haagaan ja henkilökunta tiloissamme väheni radikaalisti, pidämme HTA:n toimiston Metsälässä suljettuna heinäkuun ajan. Toki puhelin ja sähköposti ovat välineet, joilla sekä toimistoon että puheenjohtajaan saa tarvittaessa yhteyden.

 MUISTAKAA NAUTTIA lämmöstä ja auringosta, kesä on kuitenkin vain kerran vuodessa.

- Harry

 

Call Now Button