logo
Tilaa taksi Taksinumerot Taksihinnat Taksin ennakkotilaus Taksi tekstiviestillä Tilataksi Invataksi Sote-taksi Lentokenttätaksi Taksiasemat Kela-taksi Kela-taksi Uusimaa Kela-taksi Kanta-Häme Kela-taksi Varsinais-Suomi Kela-taksi Pirkanmaa Kela-taksi Satakunta Kela-taksi Keski-Suomi Kela-taksi Pohjois-Savo Kela-taksi Lappi Kela-taksi terveydenhuolto Kela-autot Tietosuoja – Kelan korvaamat taksikuljetukset Taksi Helsinki -sovellus Palvelut Edustustaksi Ekotaksi Premium-taksipalvelu Kanta-asiakasohjelma Seniorit Taksi Helsinki Sightseeing Lasten turvaistuin Yrityksille Internet booker Taksi Helsinki -maksukortti Taxi Butler Tilapäiset taksiasemat Yrityslaskutusasiakkuus Pakettikuljetus Yritysreferenssit Taksi Helsinki Oy Asiakaspalaute Yritysesittely Yhteystiedot Avoimet työpaikat Osakkeenomistajat Taksitarkastaja Taksinkuljettajan koulutus Ajankohtaista Medialle Autoilija- ja kuljettajapalvelut Tietosuojaselosteet
fi Svenska English
Suomi Svenska English

Asiakkaan omavastuu

Asiakas maksaa Kela-taksikyydistä enintään 25 euron suuruisen omavastuusumman. Jos matkan kustannus on alle omavastuuosuuden, asiakkaalta peritään vain matkan hinnan suuruinen omavastuuosuus.

 • Mikäli kyydin kokonaishinta on 50 euroa, maksaa asiakas omavastuuosuuden eli 25 euroa. 
 • Mikäli kyydin kokonaishinta on 16,50 euroa, maksaa asiakas omavastuuosuuden eli 16,50 euroa.  


Milloin omavastuuta ei peritä?

Omavastuuta ei peritä

 • jos asiakkaan vuotuinen omavastuuosuus on täynnä tai jos asiakkaalla on toimeentulotuen maksusitoumus ko. matkan omavastuuosuuteen (Kela välittää tiedon vuosiomavastuun täyttymisestä Kela-taksien tilausvälityskeskukselle)
 • jos asiakkaalla on esittää vuotuista omavastuun täyttymistä osoittava vuosiomavastuukortti (SV 191) tai sen väliaikaisesti korvaava todistus.
 • kun kyseessä on rintamaveteraanikuntoutuksesta annetun lain mukainen matka.

Kun asiakas ei maksa omavastuuta autossa, tilauksessa on tieto ”omavastuuta ei peritä.” Tällöin asiakkaalta ei peritä omavastuuosuutta matkasta. Asiakkaalla voi lisäksi olla esittää vuosiomavastuukortti. Korttia ei kuitenkaan enää tarvitse erikseen pyytää tai tarkastaa kuljetuksen yhteydessä, vaan tieto on aina tilauksessa.

Jos asiakkaalla on oikeus saattajaan, saattaja matkustaa vakuutetun matkakustannuksilla, eikä hän maksa matkasta omavastuuosuutta.

Vuonna 2024 asiakkaan vuotuinen omavastuu on 300,00 euroa.

Jos tilauksessa ei ole mainintaa omavastuuosuuden täyttymisestä, tulee omavastuuosuus aina periä, vaikka asiakkaan mukaan omavastuuosuus olisi täyttynyt. Kela palauttaa asiakkaalle liikaa perityt omavastuuosuudet suoraan ilman erillistä hakemusta.

Kela-kyyti tulee aina päättää Kela-laskutukseen

Kela-kyyti tulee aina päättää Kela-laskutukseen, myös silloin kun laskutettava summa on 0 euroa eli kyydin kokonaishinta alittaa omavastuurajan 25 euroa. Mikäli kyytiä ei päätetä Kela-laskutukseen, tapahtuma ei siirry oikein Taksi Helsingille, eikä Kelalle siirry tietoa asiakkaan omavastuukaton kertymisestä.

Mikäli kyytiä ei jostain syystä ole päätetty oikein, siitä tulee ilmoittaa Taksi Helsingin maksuliikenteeseen sähköpostitse maksuliikenne@taksihelsinki.fi 

Muista aina antaa asiakkaalle kuitti molemmista eli 

 • Kela-kyydistä sekä  
 • asiakkaan maksamasta omavastuusta. 

Asiakkaalle tulee antaa kuitti omavastuusta, vaikka hänen omavastuunsa määrä olisi 0 euroa. 

Toimeentulotukiasiakkaan omavastuu

Asiakas voi olla oikeutettu toimeentulotukeen koskien tulevia, ennalta tiedossa olevia terveydenhuollon tai kuntoutuksen matkakuluja. Kun asiakkaan toimeentulotuki myönnetään taksin käytön mukaisesti, asiakas saa Kelasta enintään 25,00 euron omavastuuosuuden kattavan, sähköisen tai paperisen maksusitoumuksen tulevalle matkalle. Kela antaa asiakkaalle paperisen maksusitoumuksen, jos hän on kieltäytynyt sähköisestä maksusitoumuksesta.

Mikäli maksusitoumus on annettu asiakkaalle sähköisessä muodossa, lukee tilauksessa ”ei omavastuuta”. Tällöin omavastuulaskutus menee Kelaan ja se maksetaan autoilijoille Kela-tilitysten yhteydessä.

Mikäli maksusitoumus on paperisessa muodossa, tulee asiakkaan esittää matkan päätyttyä kuljettajalle Kelasta saamansa maksusitoumuksen omavastuuosuuden maksamisen yhteydessä. Liikenteenharjoittaja laskuttaa Kelalta omavastuuosuuden, minkä jälkeen Kela maksaa liikenteenharjoittajalle laskun perusteella matkan omavastuuosuuden.

Laskussa on mainittava:

 • Maksusitoumuksen tunniste
 • Matkan hinta ja mahdollinen laskutuslisä eriteltynä
 • Matkapäivä
 • Mistä mihin matka on tehty
 • Kuitti tulee liittää laskuun.

Maksuehto on 21 pv netto.

Lasku, kuitti ja maksusitoumus lähetetään osoitteeseen

Kela

PL 10

00056 KELA

Toimeentulotukiasiakkaan maksusitoumuksen mallikappale

Lue lisää Kelan toimeentulotuen maksusitoumuksista Kelan sivuilta.

Omavastuun laskutuspalvelu PlusID

Taksi Helsinki Oy tekee yhteistyötä PlusID Oy:n kanssa tehostaakseen ja helpottaakseen KELA-laskutusta, maksuvalvontaa sekä saatavien perintää.

Plus ID Oy:n Plus-laskutus.com -tuote on suunniteltu hoitamaan autoilijoiden puolesta keskitetysti Kela-omavastuuosuuksien laskutusta, maksuvalvontaa ja perintää. Palvelu tarjoaa taksiyrittäjille räätälöidyn laskutuspalvelun, josta hyötyvät sekä laskuttaja että laskutettava. 

Autoilija voi jatkaa myös vanhaan tapaan eli laskuttaa itse asiakkaan omavastuun asiakkaalta. 

Plus ID Oy:n Plus-laskutus.com -palvelu: 

 • käyttöönotosta ei aiheudu minkäänlaista kustannusta autoilijalle 
 • palvelu autoilijalle toistaiseksi maksuton 
 • palveluun liittyminen vapaaehtoista 
 • laskutettava asiakas maksaa laskutus- ja perintäkulut. 

Taksi-Helsinki Oy kantaa lopullisen luottotappioriskin eli jos PlusID ei saa asiakkaalta perittyä laskutuksessa olevaa määrää, tilittää Taksi Helsinki autoilijalle laskutuskyydin osuuden viiveellä.  

Käytännön toimenpiteet 
Palvelu toteutuu siten, että laskutettavan kyydin jälkeen autoilija tai kuljettaja täyttää verkossa olevan KELA-omavastuulaskutuslomakkeen. Laskutuslomakkeella ilmoitetaan kyytitiedot, joilla laskutus ja tilitys voidaan toteuttaa. Tilityksen edellytyksenä on, että Kela-kyydin matkatiedot on toimitettu oikeellisena Kelalle eli mittaria on käytetty oikein. 

Plus ID Oy tilittää autoilijoille saadut omavastuuosuudet ja tuottaa tilitysraportit kirjanpitoa varten. Tilitys saaduista omavastuuosuuksista tapahtuu kerran kuukaudessa.